Növekvő forgalom, árak és építkezési kedv!

A lakáspiac idén sem áll meg, áprilisban 4%-kal magasabb forgalmat regisztráltak az előző év azonos időszakáshoz viszonyítva, a májusi adásvételek száma viszont enyhe visszaesést mutatott – a tavalyi év azonos időszakához képest 3%-kal volt magasabb.

7

(forrás: portfolio.hu)

Az ingatlanpiacot 2014-ben az árnövekedés, 2015-ben a forgalom bővülése, idén pedig az építkezési kedv lendülete jellemzi: a kiadott építkezési engedélyek száma áprilisban kétszer több volt, mint 2015. azonos időszakában. Májusban további emelkedés mutatkozott, 8%-kal több engedély került kiadásra, mint egy hónappal korábban. A szakértők szerint a felívelő tendencia nem fog megállni, idén mintegy 10-12 ezer, a következő években 20-30 ezer új lakás épülhet meg.

6

(forrás: ksh.hu)

A dinamikusan emelkedő árak és növekvő forgalom 2015 utolsó negyedévében – elsősorban a ciklikusság miatt – visszafogottabb képet mutatott. A két éve zajló drágulás elsősorban Közép-Magyarországon, azon belül is Budapesten jelentkezett a legnagyobb mértékben. A fővárosban 2014 és 2015 között a lakóingatlanok átlagos Ft/m2 ára 19%-kal emelkedett, 2016 januárban átlagosan 42%-kal került többe egy négyzetméternyi ingatlan, mint 2014 év elején. 2016 január és május között egy lényegesen visszafogottabb változás mutatkozott, az átlagárak mintegy 6%-kal emelkedtek, ami 28%-os bővülést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

5

A különböző típusú ingatlanok esetén eltérő mértékben változtak az eladási árak. Budapesten  az eladó társasházi lakások voltak a legnépszerűbbek, a téglalakásokért 2016 év elején 24%-kal, míg a panellakásokért 40%-kal kellett többet fizetni 2015 azonos időszakához viszonyítva. Utóbbi ingatlantípus erőteljes drágulása annak köszönhető, hogy a vevők körében különösen kedvelt, a nagymértékű változás ellenére azonban a téglalakások átlagos négyzetméterenkénti ára még mindig több mint 50%-kal magasabb a panel építésű társaikénál.

4 3

A családi házak átlagos Ft/m2 árai 11%-kal emelkedtek 2015 és 2016 között, budapesti viszonylatban a jelenlegi árak a panellakások árszintjét közelítik meg, a nagyobb alapterület miatt viszont lényegesen drágább az eladási ára egy-egy ilyen típusú ingatlannak.

2

Az átlagos lakásárakat az elhelyezkedés is befolyásolja, a főváros legtöbb kerületében 1-20%-os volt a drágulás 2015-ben 2014-hez képest, de az új építésű társasházi lakásoknál ennél nagyobb mértékű árnövekedés is előfordult. 2016 első öt hónapjában a családi házak 3%-kal, a panel-, illetve téglalakások pedig 5-6%-kal drágultak. Budapesten a legnépszerűbb a belváros, ennek megfelelően az I., V. kerület átlagárai jóval magasabbak, mint a külső városrészeken. A családi házak esetén háromszoros, a tégla-és panellakások között pedig másfél- sőt akár négyszeres különbség is mutatkozhat az olcsóbb és a legdrágább kerületek között.

1

Az elemzők szerint a lakáspiac felívelése idén sem áll meg, az éves forgalom akár 8-10%-kal lehet magasabb a tavalyi évhez viszonyítva, az árak tekintetében pedig egy jóval visszafogottabb növekedés várható.

Forrás: Ingatlannet.hu