Mire figyeljünk a lakásfelújításnál ? II.

_MG_5759

Kovács Kriszta, a CDC Ingatlan egyik irodájának tulajdonosa az összeállításnak ebben a részében az elektromos áram és a vízügyek terén osztja meg tapasztalatait.

A padlóban vagy a falban futó fűtéscsövek kiépítésével egy időben, még a burkolás, a festés és a tapétázás előtt kell dönteni az elektromos vezetékek elhelyezéséről, mivel ezek szintén falvéséssel járnak. A teljes elektromos hálózat felújításánál fontos a gondos tervezés, inkább több, mint kevesebb konnektor elhelyezése javasolt. Sokszor elfelejtődik a konyhában a mosogatógép és a hűtő helye, sőt arra is kell figyelni, ha nem gáztűzhelyet, hanem elektromosat választottunk. Az ajtók nyitási irányait sem szabad figyelmen kívül hagyni a konnektorok helyének kiválasztását. A szagelszívónál nem csak a konnektor, hanem a kivezetés megoldására is kell gondolni. Galériás lakásnál nem árt észben tartani, hogy a lent felkapcsolt villanyt fent le is lehessen kapcsolni. A konyhában a sütő nem igényel plusz áramot, de hasznos lecserélni a villanyórát 32 amperesre, mert ez az a határ, ami még díjmentes a lakosság részére, és ez már bírni fogja az összes háztartási gép, a mosógép, porszívó, tévé, mikrohullámú sütő, hűtőszekrény és számítógép együttes működését. Ha már újraépítjük az egész elektromos hálózatot, akkor a tévé kiállásokkal sem érdemes takarékoskodni, hiszen ezeket is lehet csövekben vezetni a falban.

DSC04391

A fürdőszobánál sarkalatos kérdés, hogy hol futnak a vezetékek, ráköthető –e a vécé, hol legyen a fürdőkád vagy a zuhanytálca helye. Ha megoldható, hasznosabb a fürdőkád kialakítása, hiszen abban lehet zuhanyozni is, viszont a zuhanytálca nem alkalmas a házi wellnessre. A mosógépnek pontosan ki kell jelölni a helyét, hogy jó helyen legyenek a kivezetések. Ha nincs időben eldöntve, akkor csúnyák lesznek a falon kívül futó csövek. A konyhához hasonlóan a fürdőszobában sem lehet a vizesblokk közelébe tenni a konnektort, mert veszélyes. Az ideális magasság 1,40 méter.

DSC04387

Ha már a végleges helyére került az összes vezeték, elkészültek a vizes és elektromos kiállások, akkor kezdődhet a burkolás, festés, tapétázás. A fűtés korszerűsítéshez szükséges engedélyek megszerzése után egy 50 négyzetméteres lakás kivitelezési munkái, parkettázás, csempézés, festés, normál munkaidőben 3-4 hét alatt lebonyolíthatók.