Meglepő árak a budapesti ingatlanpiacon

Sokkoló adatok, az árakat összehasonlító elemzés szerint Budapesten lényegesen alulértékeltek az ingatlanok, és nem csak a nyugat-európai, hanem a régiónk fővárosaihoz képest is.

real 1

Az kevésbé meglepő, hogy Budapest és London között fényévnyi távolság van mind az ingatlanok eladási árai mind a bérleti díjai között. És ez a jelző nem túlzás, hiszen az eladási árakat illetően London tizenhétszer drágább, mint Budapest, főleg a belvárosi ingatlanok vonatkozásában. De még Berlinben is sokkal magasabbak a számok, nem beszélve Bécsről, Rómáról vagy Párizsról.

real2

real4

A kelet-európai régió országai közül Prága és Varsó közelíti meg az eladási árakban leginkább Nyugat-Európát, ahol az értékek forintban már majdnem elérik a hétjegyű számokat. A két főváros nyomában szorosan ott van Pozsony, amely a havonta fizetett bérleti díjakban, a városközpontban és a külvárosban is az első helyen áll régiónk fővárosai között.

real5

real7

A budapesti ingatlan eladási árak mindössze Szófiát és Bukarestet előzik meg a belvárosban, és messze elmaradnak még Zágrábtól és Belgrádtól is. A városközponton kívül pedig még rosszabbak az adatok. A www.numbeo.com adatai alapján készült grafikonokat nézve a helyzet már csak azért is sokkoló, hiszen szeretett fővárosunk főleg a környező országokhoz képest kiváló infrastruktúrával, tömegközlekedéssel ellátott, a turisztikai és kulturális vonzereje pedig nem vitatott még az elismert nemzetközi elemzők szerint sem.

real6

real8

Vajon mi az oka, hogy ennyire alulértékeltek az ingatlanok ebben a csodás természeti, kulturális adottságokkal megáldott környezetben, hiszen Budapest a világ egyik legélhetőbb városa! És vajon ezek a grafikonok kizárólag az ingatlanok eladási és bérleti díjait hasonlítják össze, vagy többről szólnak? Ezen mindenkinek érdemes elgondolkodni. Jogosan tehető fel a következő kérdés: meddig fog ez így maradni? Az elmúlt időszakban a hazai ingatlanpiacon tapasztalt kereslet által indukált áremelkedés tovább folytatódhat, de nem tudni, hogy valójában mi fog történni, nem megjósolhatók a változások.